header_vervolg_04.jpg

Jobshadowing met Italiaanse collega's

Van 8 t/m 11 april jl. ontving het onderwijsteam van De Berkenschutse een groep Italiaanse collega’s. Zij kwamen uit Acquapendente, een klein plaatsje in de regio Lazio, daar waar Lazio bij elkaar komt met Toscane en Umbrie. Het bezoek wordt binnen Erasmus+ een jobshadowing genoemd: het meelopen en – kijken op een andere school en alle facetten die daarbij komen kijken.


De Italiaanse collega’s kwamen van de school Istituto Omnicompresenvio ‘Leonardo da Vinci’. Dit is een instituut met verschillende gradaties van onderwijs. Deze leerkrachten geven les aan leerlingen vergelijkbaar met onze kleuterschool, basisschool en voortgezet onderwijs. Bij hen is dat wel anders ingericht, zie: https://www.italie.nl/meer-algemeen/het-italiaanse-onderwijssysteem/ Ieder bracht dus hun eigen expertise mee, net zoals wij dat lieten zien.

 

Het bezoek was gericht op hoe wij op De Berkenschutse omgaan met de diversiteit aan leerlingen, de diversiteit aan diagnoses en onderwijsbehoeften. Naast de klassenbezoeken was de jobshadowing ook gericht op professionalisering. Vanuit De Berkenschutse  hebben we ze een mooi programma aan kunnen bieden. De collega-bezoekers hebben klassen bezocht binnen het so, vso Arbeid & Dagbesteding en vso vervolgonderwijs. Vanuit de professionalisering hebben we ze kennis laten maken met o.a. LANS (Leerlingen Allemaal Naar School), Onderzoek, belevingscircuit Autisme, belevingscircuit Epilepsie en het B-Leeflab. Een gastspreker vanuit Hogeschool De Kempel vertelde over onderzoek met leerlingen. Daarnaast hebben we een rondleiding binnen de Brainportregio gegeven.
Kortom een enerverende en inspirerende week, waarin veel is geleerd en gedeeld met elkaar en er inzichten zijn gekomen in elkaars culturen, taal en onderwijssystemen. We hebben De Berkenschutse goed weer kunnen geven aan onze Italiaanse collega’s. Ze waren erg te spreken over wat ze hier gezien en ervaren hebben.

 

Complimenten aan eenieder die hieraan heeft bijgedragen. Op naar een mooie samenwerking tussen De Berkenschutse en Istituto Omnicompresenvio ‘Leonardo da Vinci’.

 

 FGH3560